Reisverslag Berlijn HAVO 4  

10 april 2024

Dag 1

Kennen jullie dat verhaal van de trein naar Berlijn…? Die ging niet! Maandagochtend vetrokken wij vol goede moed richting Berlijn. Er was al enige verwarring toen wij de trein niet op het bord zagen staan. Wat bleek? Na een belletje met de reisorganisatie bleek dat Mevrouw Koppe het gewoon leuk vond om ons veel stress te bezorgen. De trein had een andere naam gekregen. We stapten geheel volgens schema op de trein richting Amersfoort, waar we zouden overstappen op de andere trein.  

Maar toen… de trein bleef toch wel erg lang stil staan ergens voor Utrecht. Hier begon de ellende pas echt. De trein was kapot en er moest een ander komen om ons naar Utrecht te slepen. Eenmaal aangekomen stapten we na lang wachten in de trein naar Amersfoort. Inmiddels hadden we onze aansluiting naar Berlijn gemist en konden we fluiten naar onze gereserveerde plekken.  

Na een lang, lang wachten hadden we dan toch een trein gevonden die ons naar Berlijn zou brengen. Eind goed, al goed. Althans, dat dachten we. Na vele uren in de trein kwam de reisleiding erachter dat het nóg vele uren zou duren eer dat we in Berlijn zouden aankomen. Toch maar weer overstappen? In Hannover zouden we dan een snellere trein pakken. Hannover sla maar over… daar moesten we wéér ruim een uur wachten. U begrijpt, de reisleiding was niet blij.  

Maar… tijd voor een complimentje. Ondanks de vermoeiende reis hebben onze leerlingen geen seconde geklaagd. Ook dat mag gezegd worden.  

Uiteindelijk was daar dan toch Berlin Hauptbahnhof. Na een korte wandeling kwamen we aan bij ons hotel, waar we vervolgens hebben genoten (sommige van ons) van een heerlijk avondmaal. De wandeling richting de Reichstag werd een wandeling naar de supermarkt, want de nodige proviand moest worden ingeslagen. Sinaasappels, koekjes, en een ijsje… de laatste belandde helaas op de stoep (Jammer Mats).  

Na vijf intensieve potjes kaarten (mevrouw Vletter verloor maar liefst vijf keer), was het dan toch tijd voor bed. Na een lange dag hebben we allemaal kort maar heerlijk geslapen. 

Reisverslag Berlijn dag 2 

Kennen jullie het begrip uitslapen? Wij niet! Tot groot ongenoegen van onze leerlingen begon de wakkermaakservice mevrouw Nieuwmans B.V. al om 7 uur. Gelukkig was iedereen snel van de partij bij het ontbijt.  

Op het schema voor vandaag stond een bezoek aan die Mauer, de Gedächtniskirche, het Olympiastadium, het Holocaustmonument, Brandenburger Tör en tot slot een potje bowlen. Van dat laatste is er weinig terecht gekomen, want die 20.000 stappen die hakten er toch wel in.  

U denkt wellicht… deze kinderen zijn vast erg moe. Niets was minder waar. In de tram terug naar het hotel volgde er een hoop spektakel. Van een gymlesje acrobatiek van meneer van der Werf tot zangles van Mevrouw Koppe en stand-up comedy van Mats, Maurits en Derk, onze lol kon niet op.  

Terug in het hotel was het mooi geweest voor vandaag… even een paar uur slapen. Tot iets voor twaalven, want we moeten aftellen tot Nadine haar verjaardag morgen.  

Bis morgen!  

Reisverslag Berlijn dag 3 en 4 

Guten Morgen liebe Leute,  

Het is inmiddels dag 5 en terwijl we dit schrijven, zitten we geheel volgens schema terug in de trein richting Amsterdam. Op het bakje koffie na dat mevrouw Vletter net nog snel even haalde en vervolgens over zichzelf heen gooide is alles vanochtend soepel verlopen. Dat is alvast een betere start dan afgelopen maandag. Een speciale vermelding voor Baykal, Cédric Kraall en Floris, want zij stonden vanochtend als eerste ruim op tijd beneden. Wat een toppers!  

We nemen u even mee terug naar afgelopen woensdag. Waar we dinsdag nog allemaal heerlijk zonder jas in het stralende zonnetje door Berlijn aan het flaneren waren, was het woensdag koud en stond er een hoop wind. Op het programma stond een bezoek aan het concentratiekamp Sachsenhausen. Dit werd door ons allemaal als erg indrukwekkend ervaren en we waren er ook zeker even stil van. Na dit bezoek was het tijd voor een snelle lunch. Het door het hostel verzorgde lunchpakket was prima te doen, mits je natuurlijk wel het tasje met het lekkerste broodje had weten te bemachtigen. Er vond een clandestiene ruilhandel plaats en voor de mensen die wat minder geluk hadden was er gelukkig ook nog een cafeetje waar broodjes Brätwurst werden verkocht.  

’s Middags gingen we door naar het Technikmuseum. Een heel groot museum dat vol stond met modellen van vliegtuigen, schepen, treinen en allerlei andere creaties van veelal Duitse bodem. De koffie en taart in het café waren ook erg lekker. We pakten de S-bahn en de U-bahn en genoten van een concert in de trein. De sfeer zat er goed in! En toen… was het toch echt tijd voor Nadine haar verjaardag. Ze werd verrast door de reisleiding met een klein cadeautje en we zongen haar allemaal enthousiast toe. Je wordt maar één keer 17 en dat moet goed gevierd worden. Dat hebben de leerlingen zeker gedaan. De vier uur vrije tijd werden goed besteed en de restaurants op en rondom Alexanderplatz druk bezocht. Er werd natuurlijk ook geshopt: Boris scoorde en mooie trui én kreeg een hoop korting, Marijn Veldhuizen bracht voor het eerste van zijn leven een bezoekje aan de Sephora om een cadeautje te halen voor zijn schoonzus (op eigen initiatief, wat een kanjer!), en natuurlijk werden ook de nodige souvenirs ingeslagen. Rond een uur of 9 was het mooi geweest en gingen we weer terug richting het hotel. Er volgde nog een kort bezoekje aan de supermarkt voor de nodige proviand, meneer van der Werff gaf nog een showtje weg op de elektrische step, er werd nog wat gekaart (mevrouw Vletter had weer pech) en toen was alweer tijd om te gaan slapen.   

Donderdag begon de vermoeidheid ons toch echt wel parten te spelen. Het duurde eventjes voordat de energie weer op het benodigde niveau zat. Gelukkig heeft mevrouw Koppe daar nooit last van (maar ja… zij mocht dan ook als enige van de reisleiding wél op tijd naar bed) en wist zij de leerlingen weer op te beuren met haar gezang. We bezochten het Tränenpalast, de befaamde grensovergang tussen West- en Oost-Berlijn, en gingen vervolgens door naar de oude Stasigevangenis in Höhenschonhausen. De docenten deden hier nog wat inspiratie op maar voor de meeste leerlingen was het toch wel klaar met al die educatieve uitstapjes… het werd tijd voor een spetterende afsluiter van onze mooie reis.  

We aten met zijn allen pizza bij Italofritzen en gingen vervolgens door naar het Friedrichstadt Palast waar we hebben genoten van de show Falling in Love. We keken onze ogen uit, niet alleen naar alle dansjes en acrobatische kunsten die werden vertoond, maar ook naar de toch wel iets pikante outfits (ontworpen door Jean Paul Gaultier) die de dames maar ook de heren van de show aanhadden. De schrik was groot toen bleek de man in het paarse glitter boxershort compleet met cowboyhoed en laarzen zich omdraaide… stond hij nou echt gewoon in zijn blote kont? Het gaf in ieder geval genoeg stof om over na te praten.  

Eenmaal terug in het hotel aangekomen was snel tijd voor bed, want de wakkermaakservice zou de volgende ochtend al om 6 uur (!!!) op de deuren kloppen… Gelukkig had iedereen zijn koffer ’s ochtends al ingepakt. Het ontbijt en het uitchecken verliep soepel en inmiddels zit het eerste uur in de trein er alweer op… de rust is neergedaald over onze coupé en bij sommigen is de “rigor mortis” ingetreden. We kijken terug op een geweldige reis voor iedereen. Veel dank aan alle leerlingen, wat hebben we genoten van jullie!  

Bis nächstes Jahr (en tot maandag in de les)!

Terug naar het overzicht