Chinees Cultuurplein.nl

1 oktober 2020

Na anderhalf jaar werken is de kenniswebsite Chinees Cultuurplein af! De site bevat lesmateriaal over China voor het onderwijs. In eerste instantie bedoeld voor het vak Chinees, maar ook goed te gebruiken bij andere vakken en door iedereen met interesse in China.

Het vak Chinese Taal en Cultuur, zoals het officieel heet, is een relatief nieuw vak, dat sinds 2013 een officieel examenvak op het vwo is. Tot voor kort was er alleen lesmateriaal voor het taalgedeelte. Chinees Cultuurplein voorziet nu in de behoefte aan lesmateriaal voor het cultuurdomein, maar ook aan opdrachten voor het schoolexamen. Dat komt de professionalisering van het vak Chinees ten goede.

De website wordt met open armen ontvangen bij de docenten Chinees, veelal éénpitters die niet veel tijd hebben om zelf lesmateriaal te ontwikkelen.

Met financiële steun van een LOF (Leraren Ontwikkelfonds) van het ministerie van OCW werd een groep docenten in staat gesteld hieraan te werken. Een enorme klus, want waar begin je? De berg aan kennis over China is eindeloos en hoe geef je een genuanceerd beeld, dat ook niet te snel veroudert? Door middel van het maken van een website hoopten wij deze kennis algemeen toegankelijk te maken en in de grote behoefte aan lesmateriaal en examenopdrachten te voorzien. Een leerzaam en intensief project, waar ik als initiatiefnemer veel van mijn tijd en energie in stak!

Ik hoop dat leerlingen, vakgenoten, collega’s en anderen veel plezier aan de website mogen beleven. Neem vooral een kijkje op: https://chineescultuurplein.nl/

Gwendolyn Tates,

docent Chinese Taal en Cultuur

Terug naar het overzicht