JeugdGezondheidsZorg

Welkom bij JGZ

Opgroeien van tiener naar jong volwassene, daar komt heel wat bij kijken. JGZ staat in die periode graag voor u en uw zoon of dochter klaar. Of het nu gaat om alledaagse vragen of om grote zorgen, u kunt altijd met uw kind bij ons terecht voor advies over verzorging, gezondheid en opvoeding. De diensten van JGZ zijn gratis, met uitzondering van sommige cursussen en themabijeenkomsten.

Voor 0 tot 18 jaar

JGZ gaat voor blije en gezonde kinderen en jongeren. Ons werk is erop gericht om tijdig eventuele gezondheidsproblemen op te sporen. Tot de leeftijd van vier jaar bent u regelmatig met uw kind bij ons op het consultatiebureau geweest en ook op de basisschool hebben we uw kind regelmatig gezien. Op het voortgezet onderwijs zijn we er eveneens voor u en uw zoon of dochter.

Gezondheidsonderzoek onderbouw In klas 1 of 2 heeft de jeugdverpleegkundige met elke leerling een persoonlijk gesprek op school. Allerlei onderwerpen komen aan bod die van belang zijn voor de ontwikkeling. Hoe gaat het op school, met vrienden, thuis en met de gezondheid? Ook worden de tieners gemeten en gewogen. Als blijkt dat er mogelijk problemen zijn, dan bespreken de jeugdverpleegkundige en leerling met elkaar wat nodig is om tot een oplossing te komen.

Jongerencontactmoment Jongeren van 15 en 16 jaar worden door middel van een persoonlijke vragenlijst aangespoord om na te denken over hoe zij in hun vel zitten. In een persoonlijk gesprek kan de jeugdverpleegkundige advies geven en, in zorgelijke situaties, doorverwijzen. De jongeren worden door middel van (groeps)voorlichting gestimuleerd om gezonde keuzes te maken.

Persoonlijke begeleiding Iedere leerling kan op school een afspraak maken met de JGZ jeugdarts of –verpleegkundige om te praten over onderwerpen waarover hij of zij zich zorgen maakt. Zoals ruzie, gepest worden of eenzaamheid. Ook met vragen over menstruatie, veilig vrijen, alcohol of drugs kunnen zij bij ons terecht. JGZ-medewerkers hebben een beroepsgeheim. Persoonlijke informatie wordt alleen met toestemming van de leerling met anderen besproken.

Steuntje in de rug voor ouders De meeste pubers komen de puberteit, een tijd van verandering en onzekerheid, goed door. Maakt u zich toch soms zorgen of weet u niet hoe u met uw puber kunt omgaan? Dan is het verstandig om er tijdig met iemand over te praten. Het kan zorgen wegnemen en maken dat het weer leuk is in huis. JGZ is ook voor u. Neem daarvoor contact met ons op via telefoonnummer 088 – 054 99 99 of via info@jgzzhw.nl. Bent u opzoek naar opvoedinformatie, kijk dan eens op www.jgzzhw.nl.

Volg ons ook op Facebook! Hier deelt Jet, onze virtuele medewerkster, haar ervaringen, tips en leuke nieuwtjes over gezondheid, verzorging en opvoeding. U vindt haar via facebook.com/JetvandeJGZ.

Contact:

Contactbureau:  088 – 054 99 99

E-mail:             info@jgzzhw.nl

Website:          www.jgzzhw.nl

De jeugdarts/jeugdverpleegkundige die aan onze school is verbonden is resp. drs F. Nijkamp/ mw J. Zweering