Voorleeswedstrijd brugklassen

30 april 2021

RIJNLANDS LYCEUM ONTVING SCHRIJFSTER MARTINE LETTERIE IN THEATER WARENAR

Op vrijdagochtend 30 april heeft de jeugdliteratuurschrijfster Martine Letterie in Theater Warenar in Wassenaar een presentatie gegeven aan de brugklassers van het Rijnlands Lyceum. Ze vertelde over haar indrukwekkende en spannende boeken over de Tweede Wereldoorlog. Ook deden de leerlingen mee aan een voorleeswedstrijd die de docenten Nederlands hadden georganiseerd. Het Rijnlands is blij met de gastvrijheid en medewerking van Warenar waardoor dit evenement coronaproof te organiseren was.

Programma

“Het kiezen en lezen van jeugdboeken met een wedstrijdelement is een leuke manier om het leesplezier van leerlingen te vergroten”, zegt Foka Schoon, lerares en brugklasmentor van het Rijnlands. Alle leerlingen uit de brugklas hebben de afgelopen weken een boek gelezen van Martine Letterie. Na de presentatie van de schrijfster zelf, lazen enkele kinderen een stukje voor uit één van haar boeken. Ze kozen een passage die ze spannend of ontroerend vonden.

Emily Steenbakker, Coen Moorrees, Olivier Sanders en Julia Zweistra waren de leerlingen die het beste voorlazen. Zij mochten op het podium een prijs in ontvangst nemen!

De leerlingen hadden ook zelf gedichten over de Tweede Wereldoorlog geschreven en lazen hun eigen en elkaars gedichten voor. De prijswinnaars waren hier Sebas van der Waal en Gerdy Sallah, die hun hun eigen gedicht voorlazen en Sven Overdevest; hij las het gedicht van Julie van de Ros voor en  Yannick van Hoek; hij las het gedicht van Anne-Roos Busch voor. Zij wonnen de prijzen met de meest indrukwekkende (zelfgeschreven) gedichten over de Tweede Wereldoorlog.

De jury lette onder andere op een goede intonatie, articulatie en een goed leestempo. De jury bestond uit (ex-)docenten van het Rijnlands en leerlingen uit de bovenbouw. Ook stelden de leerlingen interessante vragen aan Martine Letterie. Zij reikte ten slotte de prijzen uit en signeerde haar boeken. Het was een succesvolle en leerzame ochtend!

Terug naar het overzicht