Henriëtte burgemeester Madurodam!

8 september 2021

“Ik voel me vereerd dat ik dit jaar burgermeester van Madurodam mag zijn. Ik verheug me op de samenwerking met mijn mede collegeleden. Samen gaan wij projecten uitvoeren voor een mooiere samenleving.”

HENRIËTTE MAG JAAR LANG MADURODAM BESTUREN
Den Haag, 6 september 2021 – Henriëtte uit klas 5 VWO van het Rijnlands Lyceum Wassenaar heeft komend jaar misschien wel de mooiste baan van Nederland. Zij mag een jaar lang Madurodam besturen, en treedt hiermee in de voetsporen van niemand minder dan Prinses Beatrix. Het 70e college van burgemeester en wethouders (college B&W) speelt een belangrijke rol bij het uitdragen van de maatschappelijke visie van Madurodam: niet alleen vertegenwoordigen zij het Haagse themapark, ook zetten zij zich gezamenlijk in om Nederland samen een beetje mooier te maken, onder meer door middel van hun persoonlijke challenges.


Sinds het aftreden van Prinses Beatrix in haar kroningsjaar 1980 kiest Madurodam ieder jaar een nieuwe burgemeester. Deze “burgervader” is daarmee de enige gekozen burgemeester van Nederland. Als onderdeel van de verkiezingen presenteren de kandidaten zich en vertellen ze wat zij willen doen voor de samenleving in hun collegejaar. Want door er als kind op kleine schaal voor je omgeving te zijn, ben je van grote betekenis voor de samenleving. De persoonlijke uitdaging van Henriette sprong eruit: Be hero, go for zero. Met deze challenge wil zij kinderen inspireren om in de toekomst minder voedsel te verspillen.

Jaarlijks nemen 10 nieuwe middelbare scholieren uit de omgeving Den Haag zitting in het
college van burgemeester en wethouders van Madurodam. Naast een persoonlijke
challenge adviseren zij het bestuur van het Madurodam Kinderfonds over het goede
doelenbeleid van het themapark. In 2020 keerde het Madurodam Kinderfonds maar liefst
478.000 euro uit aan projecten voor kinderen, waarvan 140.200 euro naar Haagse
projecten voor kinderen ging.
V.l.n.r.: Fedde (Haags Montessori Lyceum), Isis (Christelijk Gymnasium Sorghvliet), Emma
(Maerlant Lyceum), Mila (Dalton Den Haag), Henriëtte (Rijnlands Lyceum), Julian
(Vrijzinnig Christelijk Lyceum), Andja (Gymnasium Haganum), Wiktoria (Segbroek College),
Abel (Gymnasium Novum), Yvette (Edith Stein College)


Op jonge leeftijd bestuurlijke ervaring opdoen
In totaal nemen jaarlijks 10 nieuwe middelbare scholieren (leeftijd 15 – 17 jaar) uit de omgeving Den Haag zitting in het college van burgemeester en wethouders (college B&W) van Madurodam. Naast hun persoonlijke challenges adviseren zij het bestuur van het Madurodam Kinderfonds over het goede doelenbeleid van het themapark. Jaarlijks schenkt Madurodam haar opbrengsten aan goede doelen die kinderen inspireren om verbinding met anderen te maken ongeacht leeftijd, achtergrond of religie, in totaal inmiddels al bijna 37 miljoen euro, sinds de oprichting in 1952. In 2020 keerde het Madurodam Kinderfonds maar liefst ruim 478.000 euro uit aan projecten en activiteiten voor kinderen. In totaal gaf het Madurodam Kinderfonds 140.200 euro aan projecten voornamelijk in de Haagse regio voor kinderen.

Zilveren ambtsketen
Burgemeester Jan van Zanen van “zustergemeente” Den Haag installeerde de kersverse bestuurder direct aansluitend aan de verkiezingsuitslag, met het omhangen van de originele zilveren ambtsketen, die ook Prinses Beatrix omgehangen kreeg bij haar installatie in 1952.
Voor meer informatie: www.Madurodam.nl

Terug naar het overzicht