Diplomaregen daalt neer over Rijnlands Lyceum

Een stampvolle Theaterzaal, trotse ouders, tevreden docenten en schoolleiding en heel blijde gezichten bij de leerlingen, het Rijnlands lyceum vierde feest op 26 september. Afgelopen donderdagmiddag daalde er een diplomaregen neer over het ‘Rijnlands’ en zijn leerlingen. Ruim 120 leerlingen ontvingen of een certificaat voor het volgen van drie jaar TTO(=Tweetalig onderwijs) dan wel een DELF(-Diplôme en Langue Française)diploma of een diploma van het Duitse Goethe instituut. Rector J. Leuiken verwelkomde alle aanwezigen dan ook hartelijk. “Voor het Rijnlands Lyceum en u allen is het een bijzonder moment, want normaal gesproken vindt een diploma-uitreiking aan het einde van een schooljaar plaats. En nu staan we hier dan op 26 september, de ‘Dag van de talen’ in de Europese unie. Op deze dag wordt, op initiatief van de Raad van Europa, de taaldiversiteit in Europa gestimuleerd. Daarmee kunnen we (taal-)verschillen overbruggen en elkaar beter leren begrijpen. Het TTO-certificaat dat we na drie jaar onderwijs hierin uitreiken is een echt, erkend diploma van het Europees platform. Daarnaast hebben veel leerlingen buiten het reguliere programma om extra taallessen gevolgd voor het DELF-diploma(Frans) en het certificaat van het Goethe instituut(Duits). Ik feliciteer alle leerlingen dan ook hartelijk met hun behaalde prestaties en bedank hierbij onze docenten voor al hun extra inzet en werkzaamheden”. Als tweede spreker lichtte coördinator Internationalisering en hoofd TTO mevrouw De Wolf uit welke waarde de behaalde diploma’s hadden voor de leerlingen. “Jullie hebben hier echt wat neergezet, sommige leerlingen ontvangen vandaag zelfs meerdere certificaten. Al deze diploma’s zijn vastgesteld binnen het ERK(=Europees referentiekader), dat betekent dat het programma en de waardering hiervan binnen Europa hetzelfde zijn. Sommige van jullie hebben hier mee geworsteld, om het te halen, anderen hadden al basiskennis en konden hun medeleerlingen helpen”. Na deze toelichting volgde als eerste de diploma-uitreiking van de TTO-certificaten op B-2 niveau. Een voor een werden de geslaagden afgeroepen en mochten naar voren komen om het felbegeerde papier in ontvangst te nemen. Aansluitend werden de DELF-diploma’s op niveau A-1 uitgereikt door docente Frans Rimmelzwaan. Naast heel veel diploma’s voor de leerlingen was er ook een onderscheiding voor het Rijnlands Lyceum Wassenaar zelf. Deze middelbare school was een van de eerste drie scholen in Nederland die ooit begon met tweetalig onderwijs, inmiddels zijn dat er ruim 100 door het hele land. Het Europees platform heeft het ‘Rijnlands’ inmiddels als ‘senior-TTOschool’ erkend.